Aníz

(Pimpinella anisum)

 

Využitie

Aníz je aromatická bylina, ktorej plody sa používajú ako korenie aj prírodný liek. Mletý aníz sa často pridáva do pečiva, dezertov, likérov a bylinných čajov, kde dodáva príjemnú sladkastú chuť. V tradičnej medicíne sa využíva na podporu trávenia, zmiernenie kašľa a ako prírodné prostriedok na uvoľnenie dýchacích ciest.

Liečivé účinky

  • Podporuje trávenie – Pomáha pri nadúvaní, kŕčoch a podporuje tvorbu tráviacich štiav.
  • Uľahčuje vykašliavanie – Pomáha pri zahlienení a zmierňuje kašeľ.
  • Podporuje tvorbu materského mlieka – Tradične sa používa na podporu laktácie u dojčiacich žien.
  • Pôsobí upokojujúco na nervový systém – Pomáha pri nespavosti, nervozite a napätí.
  • Má antibakteriálne a antimykotické vlastnosti – Pomáha pri infekciách dýchacích ciest a podporuje imunitu.
  • Podporuje hormonálnu rovnováhu – Môže byť prospešný pri menštruačných ťažkostiach a hormonálnych výkyvoch.

Zaujímavé informácie

  • Aníz bol známy už v starovekom Egypte a Ríme, kde sa používal ako liečivo a dochucovadlo do jedál.
  • Obsahuje anetol, esenciálny olej, ktorý mu dodáva typickú sladkastú vôňu a priaznivo pôsobí na trávenie.
  • V ľudovej medicíne sa anízový čaj tradične podával deťom na zmiernenie koliky a bolestí bruška.
  • Používa sa aj v prírodnej kozmetike – jeho olej sa pridáva do ústnych vôd na osvieženie dychu.
  • Je bežnou súčasťou alkoholických nápojov, ako sú ouzo, pastis či absint.

 

Aníz – plod mletý je cenným pomocníkom pri tráviacich a dýchacích ťažkostiach a vďaka svojej sladkej chuti je obľúbenou prísadou do čajov aj jedál.

 

Záznamy neboli nájdené...