Aníz
(Pimpinella anisum)
Využitie
Aníz je aromatická bylina, ktorej plody sa používajú ako korenie aj prírodný liek. Mletý aníz sa často pridáva do pečiva, dezertov, likérov a bylinných čajov, kde dodáva príjemnú sladkastú chuť. V tradičnej medicíne sa využíva na podporu trávenia, zmiernenie kašľa a ako prírodné prostriedok na uvoľnenie dýchacích ciest.
Liečivé účinky
- Podporuje trávenie – Pomáha pri nadúvaní, kŕčoch a podporuje tvorbu tráviacich štiav.
- Uľahčuje vykašliavanie – Pomáha pri zahlienení a zmierňuje kašeľ.
- Podporuje tvorbu materského mlieka – Tradične sa používa na podporu laktácie u dojčiacich žien.
- Pôsobí upokojujúco na nervový systém – Pomáha pri nespavosti, nervozite a napätí.
- Má antibakteriálne a antimykotické vlastnosti – Pomáha pri infekciách dýchacích ciest a podporuje imunitu.
- Podporuje hormonálnu rovnováhu – Môže byť prospešný pri menštruačných ťažkostiach a hormonálnych výkyvoch.
Zaujímavé informácie
- Aníz bol známy už v starovekom Egypte a Ríme, kde sa používal ako liečivo a dochucovadlo do jedál.
- Obsahuje anetol, esenciálny olej, ktorý mu dodáva typickú sladkastú vôňu a priaznivo pôsobí na trávenie.
- V ľudovej medicíne sa anízový čaj tradične podával deťom na zmiernenie koliky a bolestí bruška.
- Používa sa aj v prírodnej kozmetike – jeho olej sa pridáva do ústnych vôd na osvieženie dychu.
- Je bežnou súčasťou alkoholických nápojov, ako sú ouzo, pastis či absint.
Aníz – plod mletý je cenným pomocníkom pri tráviacich a dýchacích ťažkostiach a vďaka svojej sladkej chuti je obľúbenou prísadou do čajov aj jedál.
Záznamy neboli nájdené...