Sladké drievko

(Glycyrrhiza glabra)

Využitie

Sladké drievko je známe svojou intenzívnou sladkou chuťou a širokým využitím v tradičnej medicíne aj potravinárstve. Používa sa vo forme čajov, tinktúr, extraktov a sirupov na podporu dýchacieho systému, trávenia a celkového zdravia. Často sa pridáva do bylinných zmesí na zlepšenie chuti a posilnenie účinkov iných rastlín.

Liečivé účinky

  • Podporuje zdravie dýchacích ciest – Pomáha pri kašli, zahlienení a podporuje vykašliavanie.
  • Má protizápalové a antivírusové vlastnosti – Pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, žalúdka a močového systému.
  • Podporuje trávenie – Pomáha pri žalúdočných vredoch, pálení záhy a upokojuje podráždenú sliznicu žalúdka.
  • Podporuje hormonálnu rovnováhu – Môže pomôcť pri miernych hormonálnych výkyvoch, najmä u žien.
  • Posilňuje imunitný systém – Obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením.
  • Pomáha pri strese a únave – Podporuje funkciu nadobličiek a môže pomôcť pri chronickej únave.

Zaujímavé informácie

  • Sladké drievko je až 50-krát sladšie ako cukor vďaka obsahu glycyrrhizínu, no nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
  • V starovekom Egypte bolo používané ako súčasť liečivých elixírov a nápojov na posilnenie zdravia.
  • V ázijskej medicíne sa tradične využíva na podporu dlhovekosti a vitality.
  • Používa sa aj v potravinárstve – je súčasťou cukríkov, likérov a niektorých druhov piva.
  • Nadmerná konzumácia môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, preto by sa malo užívať s mierou, najmä u ľudí s hypertenziou.

 

Sladké drievko je cenná bylina s mnohými zdravotnými benefitmi, ktorá si našla miesto v tradičnej aj moderní medicíne.

Záznamy neboli nájdené...