Sladké drievko
(Glycyrrhiza glabra)
Využitie
Sladké drievko je známe svojou intenzívnou sladkou chuťou a širokým využitím v tradičnej medicíne aj potravinárstve. Používa sa vo forme čajov, tinktúr, extraktov a sirupov na podporu dýchacieho systému, trávenia a celkového zdravia. Často sa pridáva do bylinných zmesí na zlepšenie chuti a posilnenie účinkov iných rastlín.
Liečivé účinky
- Podporuje zdravie dýchacích ciest – Pomáha pri kašli, zahlienení a podporuje vykašliavanie.
- Má protizápalové a antivírusové vlastnosti – Pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, žalúdka a močového systému.
- Podporuje trávenie – Pomáha pri žalúdočných vredoch, pálení záhy a upokojuje podráždenú sliznicu žalúdka.
- Podporuje hormonálnu rovnováhu – Môže pomôcť pri miernych hormonálnych výkyvoch, najmä u žien.
- Posilňuje imunitný systém – Obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením.
- Pomáha pri strese a únave – Podporuje funkciu nadobličiek a môže pomôcť pri chronickej únave.
Zaujímavé informácie
- Sladké drievko je až 50-krát sladšie ako cukor vďaka obsahu glycyrrhizínu, no nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
- V starovekom Egypte bolo používané ako súčasť liečivých elixírov a nápojov na posilnenie zdravia.
- V ázijskej medicíne sa tradične využíva na podporu dlhovekosti a vitality.
- Používa sa aj v potravinárstve – je súčasťou cukríkov, likérov a niektorých druhov piva.
- Nadmerná konzumácia môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, preto by sa malo užívať s mierou, najmä u ľudí s hypertenziou.
Sladké drievko je cenná bylina s mnohými zdravotnými benefitmi, ktorá si našla miesto v tradičnej aj moderní medicíne.
Záznamy neboli nájdené...